Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ: ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

Οι αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης και η ακολουθητέα πολιτική διαχείριση

Η τελεσίδικη απόφαση του Βρετανικού Εφετείου, που αφορά την υπόθεση Όραμς, δικαιώνει τις αξιώσεις του Μελέτη Αποστολίδη για κατεδάφιση της παράνομης οικίας των Βρετανών σφετεριστών, την καταβολή αποζημιώσεων για τη στέρηση της περιουσίας του, και την παράδοση της γης στο νόμιμο ιδιοκτήτη της. Η νομική αυτή εξέλιξη επιφέρει καταλυτικές πολιτικές συνέπειες στο Κυπριακό. Δεν αποτελεί όμως από μόνη της τη μεθοδολογία λύσης του Κυπριακού. Και οπωσδήποτε πρέπει να τύχει της ορθής πολιτικής διαχείρισης. Αναπόφευκτα όμως, η κατάληξη της υπόθεσης Αποστολίδη Vs Όραμς, επαναπροσδιορίζει τη φύση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις και αναδεικνύει τη νομική πτυχή του εθνικού μας θέματος: τη δυνατότητα αποκατάστασης της Δικαιοσύνης!

Βασικός άξονας των σκέψεών μου για αξιοποίηση των νομικών δρώμενων γύρω από το περιουσιακό, και συγκεκριμένα των νομικών επιτυχιών Ελλήνων Κυπρίων προσφύγων είναι η σταδιακή απαγκίστρωση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και όλου του συσσωρευμένου προηγούμενου «κεκτημένου» της τουρκικής πλευράς: Απαγκίστρωση δηλαδή από τις ελληνικές υποχωρήσεις που αφορούν την παραχώρηση συνταγματικών υπερπρονομίων στην τουρκική μειονότητα, και τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής του 1974, όπως είναι η πολύ περιορισμένη επιστροφή Ελλήνων προσφύγων στις λεηλατημένες εστίες τους, η παραμονή χιλιάδων εποίκων και ο εκτουρκισμός του κατεχόμενου βορρά. Παράλληλα, θα πρέπει να επιδιωχθεί, μέσα από μακροχρόνιο πανεθνικό σχεδιασμό η τοποθέτηση του Κυπριακού στη βάση της Απελευθέρωσης από τον Αττίλα. Η νομική πτυχή του Κυπριακού και ειδικότερα η αξιοποίηση υποθέσεων όπως αυτής του Αποστολίδη, αποτελούν την ειρηνική μέθοδο αποκατάστασης του Δικαίου και των βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι δηλαδή η ειρηνική οδός της Απελευθέρωσης!

Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου όμως, ούτε θέλει να ακούσει για απεγκλωβισμό από τη Δ. Δ. Ομοσπονδία. Ούτε και διαβλέπει μέσα από την υπόθεση Αποστολίδη το όραμα της Απελευθέρωσης. Σε ερώτηση στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στεφάνου κατά πόσο η κυβέρνηση παροτρύνει τους πρόσφυγες να ακολουθήσουν το δρόμο του Μελέτη Αποστολίδη, αυτός απάντησε πως «όλα πρέπει να τα φιλτράρουμε μέσα από το στόχο της λύσης του Κυπριακού, στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα». Και συνέχισε με το εκπληκτικό: «Δεν κάνει καλό στην υπόθεση της Κύπρου η δημόσια συζήτηση, περί αξιοποίησης της υπόθεσης» (η δημοκρατία του καθεστώτος Χριστοφια σε όλο της το μεγαλείο!).

Ερμηνεία: όχι, η κυβέρνηση δεν παροτρύνει τους υπόλοιπους Έλληνες πρόσφυγες, επειδή ο στόχος μας είναι η Ομοσπονδοποίηση της Κύπρου!

Όπως είναι φυσικό, η θέση της Κυβέρνησης Χριστόφια συμπίπτει με αυτήν του ψευδοκράτους: ο Εκπρόσωπος του Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά δήλωσε ότι το περιουσιακό μπορεί να διευθετηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και όχι με ατομικές υποθέσεις.

Δηλαδή κ. Στεφάνου, οι Έλληνες να προσφεύγουν στην Τουρκική Επιτροπή Αποζημιώσεων που εδρεύει στα κατεχόμενα;;

Δηλαδή κ. Στεφάνου, την οικονομική αποζημίωση των προσφύγων να την επωμιστεί το ελληνικό συνιστών κρατίδιο της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου;; επειδή αυτό προέβλεπε το σχ. Ανάν, και αυτό προβλέπουν οι προτάσεις Ερντογάν-Ταλάτ...

Την απάντηση στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο τη δίνει αντί εμού ο Ντεκτάς στην Κiprisli: «σε περίπτωση που συνεχιστεί η συζήτηση του Περιουσιακού στη βάση της απόφασης Οραμς, αυτό σημαίνει κατάργηση της «Τ.Δ.Β.Κ.», κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό».

Σε σχετική ερώτηση για την υπόθεση Όραμς, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε πως ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης αυτού του θέματος είναι μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες και πως η διαχείρισή του εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων θα είναι πολύ δύσκολη. Ο Ντάουνερ ξεχνά πως υπηρετεί τον ΟΗΕ. Εμείς όμως, που δεν ξεχνάμε το συμβολικό και διεθνή ρόλο που πρέπει να έχει ο ΟΗΕ απαντούμε στο Ντάουνερ πως η δικαστική απόφαση ισχυροποιεί τη διεθνή νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονώνει το δικαίωμα των νόμιμων ιδιοκτητών να αποφασίζουν για την περιουσία τους, και όχι ο κάθε Χριστόφιας, Ταλάτ ή Ντάνουερ...

Αυτές ήταν οι αντιδράσεις και τα σχόλια των «εμπλεκομένων» στο Κυπριακο όσον αφορά την υπόθεση Όραμς. Αν και η θέση της κυβέρνησης αποδεικνύει την ανικανότητα της να διαχειριστεί το εθνικό μας θέμα, πεποίθησή μου είναι ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και όλα τα πολιτικά κόμματα, αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, μετά από την σημαντικότατη εξέλιξη Αποστολίδη-Όραμς. Επειδή, όπως προανέφερα η μόνη οδός ορθής διαχείρισης τέτοιων εξελίξεων, είναι η χάραξη νέας, πανεθνικής στρατηγικής Απελευθέρωσης και απαγκίστρωσης από τα καταστραφικά και διχοτομικά πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Παρόμοια ευκαιρία είχε η ελληνική πλευρά με την αποκάλυψη, προ τετραμήνου, των τουρκικών εγκλημάτων πολέμου του 1974, όμως αδιαφόρησε για ουσιαστική διαφώτιση και απόδοση ευθυνών στην Τουρκία.

Βεβαίως, η μεγαλύτερη ευκαιρία είχε δοθεί το 2004, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Η εμμονή στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ισοδυναμεί με την ασέβεια στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την υποτίμηση της νοημοσύνης μας.

Η πανεθνική στρατηγική, πέραν του απεγκλωβισμού από την Ομοσπονδία, πρέπει να διακηρύξει την εμμονή του ελληνικού έθνους να προστατέψει την Κύπρο, μέσα από την αμυντική θωράκιση της Μεγαλονήσου μας, την αποτροπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε., την εκστρατεία διαφώτισης της διεθνούς κοινής γνώμης για την καταπάτηση των δικαίων του Ελληνισμού της Κύπρου και την ενθάρρυνση των Ελλήνων προσφύγων στα εγχώρια και διεθνή δικαστήρια προς αποκατάσταση των περιουσιακών και ατομικών τους δικαιωμάτων.

Υποθέσεις όπως αυτές του Αποστολίδη είναι κομβικής σημασίας για το εθνικό μας θέμα. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να προσαρμόζονται στα νομικά κεκτημένα της ελληνικής πλευράς, και όχι το αντίθετο. Αυτό είναι το ουσιαστικό διακύβευμα και η διά ειρηνικών μέσων τοποθέτηση του Κυπριακού στη βάση της Απελευθέρωσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Υ.Γ. Το σχόλιο από την «Καθημερινή» της Κυριακής: «Αν έβαζαν τον Χριστόφια να χειριστεί την υπόθεση Όραμς,... θα τους έδινε εκ περιτροπής ιδιοκτησία»!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: