Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ(;)

Νέο κρούσμα φίμωσης

18/01/2010 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Σκηνές απείρου κάλλους έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου έξω από το θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Σκηνές που επιβεβαιώνουν ότι η δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, λίγο μετά τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, ότι «ζούμε σε κάποιες φάσεις ζούγκλας», είναι πέρα για πέρα ρεαλιστική.
Άγνωστος άντρας, γύρω στα 40, με κοστούμι, του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, επιτέθηκε σε 26χρονο (σ.σ. έχουμε τα στοιχεία του) που διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια έξω από το χώρο της εκδήλωσης, γιατί δεν του άρεσε το πολιτικό περιεχόμενο των φυλλαδίων! Το εξωφρενικό, δε, της υπόθεσης είναι ότι η περιοχή φρουρείτο από ένστολους αστυνομικούς και πιθανόν και από άτομα με πολιτικά, και όλα έγιναν υπό το βλέμμα τους.
Ο 26χρονος Η.Σ. ήδη προέβη σε γραπτή καταγγελία στην Αστυνομία, προσκομίζοντας μάλιστα και μαρτυρίες από τους υπόλοιπους νεαρούς, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε στη «Σ», ο Η.Σ. έδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο στη γυναίκα που συνόδευε τον άντρα που του επιτέθηκε, η οποία το πήρε και του χαμογέλασε ευγενικά. Όταν, όμως, πήγε να δώσει στον άγνωστο, αυτός καταφέρθηκε χλευαστικά σε σχέση με το περιεχόμενο του φυλλαδίου. Ο 26χρονος και ο άλλος νεαρός απάντησαν στη λεκτική επίθεση «Ε, τότε, τι μας ρωτάς; Πήγαινε μέσα». Τότε, αυτός γύρισε πίσω «σαν μαινόμενος ταύρος», όπως μας είπε ο δεύτερος νεαρός, αρπάζοντας τον Η.Σ. από το λαιμό και τον «κόλλησε» σε παρακείμενο σταθμευμένο αυτοκίνητο.
Το σενάριο αυτό φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από την ιατρική γνωμάτευση, στην οποία, όπως μας ενημέρωσε ο παραπονούμενος, αναφέρεται ότι ο Η.Σ. φέρει εκδορές δύο εκατοστών στο λαιμό, πόνους στον αυχένα και την ωμοπλάτη και ζαλάδες, που προέρχονται από κτυπήματα και πίεση που ασκήθηκε.

Η Αστυνομία έκανε την πάπια
Το εξωφρενικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τον Η.Σ. αλλά και τους δύο μάρτυρες, είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες παρακολουθούσαν το περιστατικό, αλλά επέλεξαν να παραμείνουν αμέτοχοι. Σύμφωνα με το θύμα, η Αστυνομία ήταν από την αρχή εριστική μαζί τους, καθώς ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι η ομάδα των έξι νεαρών μετέβη στη σκηνή για να δώσει φυλλάδια, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, καθώς οι νεαροί δεν έκαναν κάτι παράνομο και το φυλλάδιό τους δεν είχε προκλητικό περιεχόμενο.
Όπως μας δήλωσε το θύμα, «αρχικά μας εμπόδισαν να σταθούμε στην είσοδο και να διανείμουμε τα φυλλάδιά μας. Τότε ζητήσαμε από τον φερόμενο ως επικεφαλής να διαβάσει το φυλλάδιο, για να δει ότι δεν είχε μέσα τίποτα το μεμπτό και να μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε ειρηνικά με την εκδήλωση που είχαμε ετοιμάσει. Τότε, αυτός, χωρίς καν να γυρίσει να το δει, μας απάντησε «εν τζίζω πας σε έτσι φυλλάδιο. Εν τω μεταξύ, δεν ενόχλησαν καθόλου μιαν άλλη ομάδα, που έδιδε φυλλάδια στον ίδιο χώρο, αλλά που εκπροσωπούσε την αντίθετη πολιτική άποψη».
Στη συνέχεια, όπως καταγγέλθηκε, έλαβε χώρα η επίθεση. Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν, δεν επενέβαιναν, ενώ ένας από τους μάρτυρες φώναζε, «άφησε κάτω τον φίλο μου» και προσπαθούσε να απελευθερώσει τον Η.Σ. από τα χέρια του σωματώδους επιτιθέμενου. Αφότου ο Η.Σ. απελευθερώθηκε, η Αστυνομία αποφάσισε να εμπλακεί επιτέλους, φυγαδεύοντας τον άγνωστο άντρα εντός του θεάτρου!
Στην έντονη διαμαρτυρία των νεαρών, οι αστυνομικοί απάντησαν, «ας μην ερχόσασταν εδώ να δώσετε φυλλάδια». Σε παρατήρηση ότι θα πρέπει να συλλάβουν τον επιτιθέμενο, αστυνομικός απάντησε «όπου θέλεις πήγαινε, αν θέλεις πήγαινε και στον Άρειο Πάγο, εμείς δεν θα τον συλλάβουμε» και «γιατί, εσείς ποιοι είσαστε και θα μας διατάξετε να τον συλλάβουμε; Ο Αρχηγός της Αστυνομίας;», και άλλα. Οι νεαροί ζήτησαν από τους εν λόγω αστυνομικούς να τους επιδείξουν τις ταυτότητές τους, ούτως ώστε να κρατήσουν τα στοιχεία τους για τις καταθέσεις, και αυτοί αρνήθηκαν, καλώντας τους συνεχώς να εγκαταλείψουν τη σκηνή.

Ειρωνείες Ντάουνερ
Η εκδήλωση είχε και κάποιες υψηλές παρουσίες, όπως αυτή του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος, μάλιστα, όταν του δόθηκε το φυλλάδιο, άρχισε να γελά χλευαστικά λέγοντας στους νεαρούς «peace and love boys» (ειρήνη και αγάπη, αγόρια). Επρόκειτο για μία μουσική παράσταση, με τον Τούρκο Muammer Ketencoglu και το συγκρότημα του Zeybek Ensemble. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετές γνωστές προσωπικότητες, κάποιοι εκ των οποίων κάτοχοι πολιτειακών αξιωμάτων, προερχόμενοι κυρίως από τον χώρο του ΑΚΕΛ, καθώς και άτομα που έγιναν γνωστά από την εμπλοκή τους στην πλατφόρμα του ΝΑΙ το 2004. Επίσης, παρευρέθησαν αρκετοί Τ/κ.
Κάποιοι Ε/κ, σύμφωνα με τους νεαρούς, αφότου διάβασαν το ενημερωτικό φυλλάδιο, άλλαξαν γνώμη και μεταπούλησαν τα εισιτήρια που είχαν στην κατοχή τους, αποφασίζοντας να μην παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Σωρεία ερωτημάτων
Το περιστατικό, το οποίο έγινε στη σκιά μιας σειράς μικρών και μεγάλων γεγονότων με πολιτική χροιά, αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στο ήδη κλονισμένο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Προκύπτουν, δε, σημαντικά ερωτήματα:
· Γιατί η Αστυνομία έσπευσε να προστατέψει τον επιτιθέμενο; Δικαιούται να τυγχάνει προστασίας μόνον όποιος συμφωνεί πολιτικά με την Κυβέρνηση και όποιος διαφωνεί θα πρέπει να ξυλοφορτώνεται αυθαίρετα μέσα στη μέση του δρόμου;
· Αν η Αστυνομία δεν είδε το περιστατικό και γι’ αυτό δεν επενέβη έγκαιρα, τότε ποια εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στις ικανότητές της σε πιο πολύπλοκα ζητήματα;
· Σε ποια δεκαετία έχουμε μεταφερθεί και καταγράφονται ξυλοδαρμοί και επιθέσεις ατόμων με πολιτικά κίνητρα;
· Πώς οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, όταν σημειώνονται πράγματα και θαύματα σε κεντρικούς, δημόσιους χώρους, στην παρουσία της Αστυνομίας, που επιλέγει να μην κάνει τίποτα;
· Γιατί η Αστυνομία φυγάδευσε τον επιτιθέμενο; Είναι υπεράνω του νόμου οι άνθρωποι που υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή;
· Θα πρέπει, τελικά, να φοβάται όποιος βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έπειτα από αυτό το περιστατικό;

Αδιανόητη ενέργεια
Ο δικηγόρος του Η.Σ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου, μιλώντας στη «Σ», χαρακτήρισε την ενέργεια της Αστυνομίας αδιανόητη, ιδιαίτερα γιατί το περιστατικό έλαβε χώρα «μέσα στο κλίμα των συνεχών υποσχέσεών της ότι θα καταπολεμήσει την παρανομία». Ο κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι είναι αδιανόητο «να ξυλοφορτώνεται πολίτης για τα πολιτικά του φρονήματα από αντιφρονούντα, στην παρουσία δεκάδων αστυνομικών και αυτοί να φυγαδεύουν τον επιτιθέμενο αντί να τον συλλάβουν. Σε διαμαρτυρίες του θύματος δε, για τη συμπεριφορά αυτή, να του απαντούν όπου θέλεις πήγαινε, αν θέλεις πήγαινε και στον Άρειο Πάγο, εμείς δεν θα τον συλλάβουμε».
Ο κ. Ερωτοκρίτου σήμερα θα αποστείλει επιστολές, εκ μέρους του πελάτη του, στον Αρχηγό της Αστυνομίας και το Γενικό Εισαγγελέα, καταγγέλλοντας την υπόθεση.

Το περιεχόμενο του πολιτικού φυλλαδίου
«Πριν από μερικούς μήνες έβαλαν φέσι στον Μπετόβεν. Σήμερα βάζουν φέσι στον Τσιτσάνη; Ποιο είναι τελικά το χρονικό όριο στο οποίο σταματά το μυαλό να θυμάται; Από ποιο σημείο και μετά αρχίζει κανείς να ξεχνά; Πότε παύει η μνήμη να λειτουργεί; Η δική σας αρτηριοσκλήρυνση είναι τα γλοιώδη χαμόγελα των επαναπροσεγγιστικών πανηγυριών σας, τα φαγοπότια και οι ψευτοχειροκροτητές πολιτικάντηδες, οι εκπομπές της επανένωσης και οι οθωμανικές πολιτιστικές σας προτάσεις.
Οι συναυλίες σας είναι οι μουσικές της υποταγής που διαβρώνουν αξιακές δομές και προκαλούν την ανοχή και τον πόνο μας. Όσο εσείς θα διασκεδάζετε την κατοχή, τόσο εμείς θα συνεχίζουμε ενάντια στη λήθη. Δεν μας ξεγελούν οι χορωδίες σας και οι μουσικάντηδές σας, οι στημένες επετειακές γιορτές σας, η υποταγή στον κατοχικό στρατό και η προτροπή να παγιδέψετε και άλλους στο λαβύρινθο της υποδούλωσής σας.
Τα δικά μας τραγούδια είναι κραυγές ενάντια στο κατεστημένο, ενάντια σε αυτούς που μας θέλουν να ξεχνάμε. Οι δικές μας μουσικές είναι οι φωνές μας που ζητούν δικαίωση, οι στίχοι μας συνθήματα στους τοίχους.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στη λήθη, γιατί οι μελωδίες σας είναι παράφωνες, λόγω της τουρκικής κατοχής. Τα όργανά σας είναι ξεκούρδιστα όσο διευθύνει την ορχήστρα σας ο τουρκικός στρατός κατοχής και η μουσική σας ενοχλεί τα αφτιά και το μυαλό μας. Δεν τη δεχόμαστε τη μουσική σας, δεν την ανεχόμαστε και δεν τη θέλουμε εδώ. Δεν δεχόμαστε καμιά 'ενοποιητική' μουσική προσέγγιση στο όνομα καμιάς 'διαπολιτισμικής' γέφυρας επικοινωνίας. Τέτοιες 'γέφυρες' μόνον την καταρράκωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας έχουν σκοπό.
Τα Μέσα Μαζικής Επαναπροσέγγισης και οι 'ενημερωτικές' σας εκπομπές και στήλες δηλητηριάζουν συνειδήσεις και διακηρύττουν προς κάθε κατεύθυνση πως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι το μέγιστο αγαθό. Έχετε 'ποτίσει' το μυαλό του κυπριακού λαού με την ιδέα ότι η δική σας λύση είναι η μόνη επιλογή και ας μην τον εκφράζουν στο ελάχιστο. Για άλλη μια φορά καλούμε το κοινό να απέχει από αυτού του είδους εκδήλωση. Να θυμηθεί τη βαρβαρότητα των 'καλλιτεχνών' και να καταδικάσει την παρουσία τους στις ελεύθερες περιοχές. Να καταδικάσει την παράφωνη κυβέρνηση που μας θέλει να ξεχνάμε στα πλαίσια ενός πολιτισμού που με τη μουσική του 'ενώνει' τους λαούς. Η δική μας μουσική θα ξυπνήσει και τον τελευταίο Έλληνα της Κύπρου και θα τον θυμίσει πως η λύση δεν είναι η λήθη!».

Η Αστυνομία δεν απάντησε

Η «Σ» προσπαθούσε για περίπου πέντε ώρες να καταγράψει την άποψη της Αστυνομίας για το περιστατικό. Από το Γραφείο Τύπου μάς παρέπεμψαν στη Λεμεσό, απ’ εκεί στον Αξιωματικό Υπηρεσίας, εκείνος στο ΤΑΕ, απ’ εκεί σε κάποια Λοχία, αυτή στον Εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κατσουνωτό, από τον κ. Κατσουνωτό στον Εκπρόσωπο Τύπου της Λεμεσού και έπειτα από αρκετά μεγάλη αναμονή, πίσω στον κ. Κατσουνωτό, με τον οποίο δεν κατέστη δυνατή νέα επικοινωνία. Κάθε φορά που εξιστορούσαμε τις καταγγελίες του 26χρονου στον «αρμόδιο», εισπράτταμε διαφορετική απάντηση, από το ότι δεν έχουν υπόψη τους να έγινε τέτοιο περιστατικό, μέχρι το ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι «κάποιος» μπορεί να μας πει τι έγινε. Τελικά, δεν μας είπε κανείς, πέραν του παραπονούμενου και των μαρτύρων.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/230055

3 σχόλια:

Gnomodotis Eleftherias είπε...

Τεράστιο το πρόβλημα σου τελικά..ΤΕΡΑΣΤΙΟ... ΕΘΝΙΚΟΦΑΣΙΣΤΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ..
ΕΥΤΥΧΩ΅ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ...
Καλά να περνάτε στην πλάνη του δήθεν "ελληνορθόδοξου" μυαλού σας όπου "πας μη έλλην βάρβαρος".

Ε δεν είναι όλοι βάρβαροι...

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Δήλωσε άλλος ένας μεγάλος οπαδός της "δημοκρατίας" που βιώνουμε...

daskalos είπε...

Προς το blog σας .

Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατοτιτα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr