Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Πρώτο κόμμα η αποχή

Τα ποσοστά των κομμάτων κατά τις χθεσινές Ευρωεκλογές είναι:
ΔΗΣΥ 35,65%(2 έδρες-Κασουλίδης,Θεοχάρους)
ΑΚΕΛ 34,90%(2 έδρες-Χατζηγεωργίου,Κουκουμά)
ΔΗΚΟ 12,28%(1 έδρα-Παπαδοπούλου)
ΕΔΕΚ 9.85% (1 έδρα-Μαυρονικόλας)
EΥΡΩΚΟ 4,12%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1,12%.
Παρ' όλα αυτά το σημαντικότερο γεγονός κατά τις χθεσινές εκλογές ήταν η πολύ μεγάλη αποχή που υπήρξε. Πιο αναλυτικά το 41,12% του εκλογικού σώματος δεν προσήλθε στις κάλπες να ψηφίσει. Αυτό δείχνει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι ο μέσος Κύπριος πολίτης και κυρίως οι νεαροί σε ηλικία ψηφοφόροι είναι αηδιασμένοι με τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο και άρχισαν να αδιαφορούν για τις εκλογικές διαδικασίες!
Κάποιοι φωστήρες των κομματικών επιτελείων χθες βράδυ προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την αποχή ρίχνοντας την ευθύνη στο τριήμερο του Κατακλυσμού. Αλήθεια κύριοι κομματάρχες αν επηρέασε αρνητικά την προσέλευση το τριήμερο, γιατί δεν αναφέρεται ότι επηρέασε θετικά την προσέλευση το στήσιμο κάλπης στο εξωτερικό για πρώτη φορά; Γιατί δεν αναφέρουν ότι τα προηγούμενα υψηλα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές οφείλονται στο γεγονός ότι οι προηγούμενες εκλογές ήταν υποχρεωτικές και αναγκαστικά ο κόσμος πήγαινε στην κάλπη;
Η αποχή δεν οφείλεται ούτε στο τριήμερο, ούτε στο προκαθορισμένο αποτέλεσμα (σχετικά με τις έδρες που καταλαμβάνουν τα κόμματα), αλλά στην αδιαφορία και την αγανάκτιση που προκάλεσαν τα ίδια τα κόμματα στους ψηφοφόρους τους. Τα κόμματα που είχαν άνοδο στα ποσοστά τους, πρέπει να δουν τους αριθμούς και να καταλάβουν ότι παρά την ποσοστιαία άνοδο τους το 2009 ψηφίστηκαν από μικρότερο αριθμό ατόμων σε σχέση με το 2004 και να σταματήσουν τα πανηγύρια. Μεγάλος νικητής των εκλογών δεν ήταν ούτε ο ΔΗΣΥ, ούτε το ΑΚΕΛ αλλά ούτε και η ΕΔΕΚ. Μεγάλος νικητής υπήρξε η αποχή των ψηφοφόρων. Ας λάβουν όλοι τα μηνύματα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: