Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Εξίσωση Χριστόφια-Ταλάτ

Ο Χριστόφιας σε κοινή του δήλωση με τον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς που κάνουν οι Ισραηλινοί στην Παλαιστίνη. Μπορεί όλος ο κόσμος να καταδικάζει τις σφαγές των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ αλλά το ανακοινωθές γεννά σε όλους μας κάποιες απορίες:

1. Οι συνομιλίες μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ γίνονται για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ή για να συζητηθούν θέματα της διεθνούς επικαιρότητας;
2. Με ποιο δικαίωμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέτει τις επίσημες τοποθετήσεις της ΚΔ υπό την έγκριση του ψευδοπροέδρου και μάλιστα δέχεται να υπογραφτούν και από αυτό;
3. Με ποιο δικαίωμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδέχεται να υπογράφονται από την "προεδρία της ΤΔΒΚ";
4. Γιατί έχουμε εξίσωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη; Γιατί κύριε Χριστόφια αυτοϋποβαθμίζεστε;

Η αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων για την κοινή δήλωση φαίνεται από το πιο κάτω κείμενο της εφημερίδας η Σημερινή:

Εκπλήξεις… για όλους

07/01/2009 | ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αντιδράσεις, σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, προκάλεσε η προχθεσινή κοινή δήλωση καταδίκης της ισραηλινής επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία προέβησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο περιθώριο της 14ης συνάντησής τους, στα πλαίσια της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο με ανακοίνωσή του εξέφρασε έκπληξη για την κοινή δήλωση των δύο ηγετών αναφορικά με τα διαδραματιζόμενα στη Λωρίδα της Γάζας, «δηλαδή για ένα θέμα που ουδεμία σχέση έχει με το αντικείμενο των συνομιλιών που διεξάγουν ως εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων της Κύπρου».
Το ΔΗΚΟ επισημαίνει, ταυτόχρονα, στην ανακοίνωσή του, ότι τις «απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και επί διεθνών ζητημάτων, δεν πρέπει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να τις εκφράζει από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».


Εκπρόσωπος: Έκπληξη για την… έκπληξη

Στην ανακοίνωση του συνεργαζόμενου στον κυβερνητικό σχηματισμό κόμματος του κέντρου απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας με τη σειρά του… έκπληξη για την έκπληξη του ΔΗΚΟ αναφορικά με την κοινή δήλωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας πως αυτή δεν αποτελεί εκχώρηση εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε εξισώνει τους δύο ηγέτες. Η εξωτερική πολιτική της χώρας εκφράζεται καθημερινά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και την Κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε λύπη, «γιατί με την ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ εγείρει θέμα χωρίς αυτό να υπάρχει». Τέτοιες προσεγγίσεις είναι «ατελέσφορες, αδιέξοδες και ζημιογόνες», κατέληξε.


Φ. Φωτίου: Παράπλευρες πολιτικές απώλειες

Αλλά υπήρξε και συνέχεια… Στην απάντηση του Στέφανου Στεφάνου ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, ο οποίος εξέφρασε λύπη για την προσπάθεια «εξουδετέρωσης» της διαφωνίας του Δημοκρατικού Κόμματος, με χαρακτηρισμούς που επιχειρούν να συγκαλύψουν την ουσία της πολιτικής συζήτησης.
«Ο χαρακτηρισμός της άποψης του Δημοκρατικού Κόμματος ως ατελέσφορης, αδιέξοδης και ζημιογόνας έπρεπε να αποφευχθεί. Σ’ ένα διάλογο, και μάλιστα μεταξύ συνεργατών, τα επίθετα και οι χαρακτηρισμοί που προσβάλλουν και μειώνουν, δεν έχουν θέση. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε ευθέως και ευθαρσώς την άποψή του. Μια άποψη, που απορρέει από μία ορθή, κατά την άποψή μας, φιλοσοφία και υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση μιας πράξης, που ενδεχομένως να επιφέρει παράπλευρες πολιτικές απώλειες στη δική μας πλευρά και στην κρατική μας οντότητα», επισήμανε ο κ. Φωτίου, για να προσθέσει επί της ουσίας: «Το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση της κοινής δήλωσης από τ/κ πλευράς έγινε -όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση- από την "προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" επικυρώνει τη διαφωνία μας και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για ενδεχόμενες παράπλευρες πολιτικές απώλειες. Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της γνωστής τακτικής της τουρκικής πλευράς, να σπεύδει να αξιοποιεί κάθε προσφερόμενη ευκαιρία για κεφαλαιοποίηση πολιτικού κέρδους».


Νέα απάντηση Εκπροσώπου

Στην απάντηση, ωστόσο, του Εκπροσώπου Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος απάντησε, εκ νέου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος με δήλωσή του ανέφερε ότι, επί της ουσίας, η κοινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη ούτε υποβιβάζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε αποτελεί εκχώρηση δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας πολίτες είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, εκφράζεται από τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση… Η κοινή δήλωση αποδεικνύει ότι τις δύο κοινότητες τις ενώνουν πολλά και μπορούν να έχουν κοινές θέσεις, κοινές προσεγγίσεις, κοινές ανησυχίες. Αυτό είναι ένα γεγονός που ενισχύει την αντίληψη, την πολιτική και την προσδοκία για επανένωση της χώρας μας και του λαού μας. Ενισχύει την κοινή πορεία προς το μέλλον σε μια κοινή πατρίδα, που θα επιτευχθεί με τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό», επισήμανε ο Στ. Στεφάνου, ο οποίος «απάντησε» και στη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από πλευράς ΔΗΚΟ, ότι χρησιμοποιήθηκαν εκ μέρους του ανάρμοστοι χαρακτηρισμοί: «Ο αλληλοσεβασμός στην πολιτική είναι απαραίτητος. Δεν μπορεί, όμως, να είναι μονόπλευρος… Στο διάλογο που αναπτύσσεται με την κριτική και την ανταλλαγή απόψεων, ας αποφεύγουμε τις υπερβολές. Στη σημερινή μου δήλωση, κανένα "στόλισμα" δεν υπάρχει».


Γ. Κολοκασίδης: Επικίνδυνη πρωτοβουλία

Απάντηση στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έδωσε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, με δηλώσεις του στη «Σ». Ο κ. Κολοκασίδης εστίασε στην επικινδυνότητα τέτοιων πρωτοβουλιών, κυρίως σε μια πολιτική συγκυρία κατά την οποία οι Τούρκοι επιδιώκουν, με κάθε τρόπο, την αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος. «Επί της ουσίας, είναι εξαιρετικά ανισοσκελές και επικίνδυνο, ο Πρόεδρος ενός αναγνωρισμένου κράτους να προβαίνει σε κοινή τοποθέτηση επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, με τον ηγέτη ενός ψευδοκράτους. Ιδίως, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι Τούρκοι διεκδικούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Περαιτέρω, ωστόσο, εγείρεται και ένα ηθικό ζήτημα: Από πού κι ώς πού να προσδίδεται ηθικό κύρος στον τοποτηρητή της εισβολής, να προβαίνει σε κρίσεις για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε άλλα μέρη του κόσμου;», επισήμανε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, έκανε και λόγο για έλλειψη πολιτικής αβρότητας από πλευράς Κυβέρνησης, αφού η κοινή δήλωση έγινε ερήμην των κυβερνητικών εταίρων. «Μεταξύ συνεργατών γίνεται διαβούλευση, αν μη τι άλλο προτού γίνει μια τέτοιου είδους δήλωση - στην προκειμένη περίπτωση, δεν έγινε ούτε καν ενημέρωση. Γι’ αυτό, έχουμε υποχρέωση, ως ΔΗΚΟ, να τοποθετηθούμε δημοσία επί του θέματος».


ΕΥΡΩΚΟ: Εξισώνονται Χριστόφιας - Ταλάτ

Την κοινή δήλωση των Δημήτρη Χριστόφια - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καυτηρίασε, με ανακοίνωσή του, και το Ευρωπαϊκό Κόμμα, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη. «Σ’ ένα θέμα που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και μόνον και καμία σχέση δεν έχει με τις συνομιλίες, ο κ. Χριστόφιας ουσιαστικά εξισώνεται με τον Ταλάτ, εμφανιζόμενος ως αρχηγός κοινότητας και όχι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Είναι οξύμωρο, προσθέτει η ανακοίνωση, «να εμφανίζεται ως προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό ο κ. Ταλάτ, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι τοποτηρητής της κατοχικής Τουρκίας, η οποία για 34 χρόνια παραβιάζει μαζικά και συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.


ΕΔΕΚ: Ουδέν μεμπτόν

Την κοινή δήλωση Χριστόφια - Ταλάτ σχολίασε, με δηλώσεις του στη «Σ», και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης. Ο κ. Παπαδάκης, αφού επισήμανε ότι «ουδέν μεμπτόν υπάρχει επί του περιεχομένου της δήλωσης και κανείς δεν διαφωνεί με αυτό», κάλεσε, την ίδια στιγμή, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να φροντίσει ώστε οι διακηρύξεις του να συνάδουν με την πολιτική πρακτική του στο Κυπριακό. «Ο κ. Ταλάτ οφείλει να φροντίσει, οι διακηρύξεις του να μπορούν να γίνουν πιστευτές με βάση την πολιτική πρακτική που πρέπει να επιδεικνύει ως προς τη λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, έως σήμερα, η "διαγωγή" του στις συνομιλίες δεν παραπέμπει σε άνθρωπο ο οποίος κινείται επί τη βάσει αρχών και αξιών, και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.


Α. Θεμιστοκλέους: Αρνητικό προηγούμενο

Τον κίνδυνο να δημιουργηθεί «αρνητικό προηγούμενο» με την κοινή δήλωση Χριστόφια - Ταλάτ επισήμανε, μιλώντας στη «Σ», ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε, επίσης, πως καλό θα ήταν να αποφεύγονται τέτοιου είδους δηλώσεις, που δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτε. «Μάλλον, δημιουργούν και μια συγκεχυμένη εικόνα διεθνώς για το τι συμβαίνει στην Κύπρο. Να μην αγνοούμε, ακόμη, τον κίνδυνο, τέτοιες πρωτοβουλίες να δημιουργήσουν ένα αρνητικό προηγούμενο για την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε ο συναγερμικός βουλευτής.



Περιμένουμε να δούμε αν η Κυβέρνηση μπορεί να μας δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε ή αν θα προσπαθήσει και πάλι να φιμώσει με χαρακτηρισμούς την όποια κριτική της γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: