Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
ΙΜΙΑ 1996
15 χρόνια έχουν περάσει από τα γεγονότα που έχουν γίνει στις βραχονησίδες Ίμια που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο! Μόνο ντροπή μπορεί να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες από τις ενέργειες της νεοσύστατης τότε κυβέρνησης υπό τον Κώστα Σημίτη! Αφορμή για τα γεγονότα υπήρξε η προσάραξη ενός τουρκικού πλοίου σε ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων. Αιτία υπήρξε η αμφισβήτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων από την Τουρκία. Η στάση της Τουρκίας αυτή συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας, με την ανοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα ο καπετάνιος του πλοίου αρνήθηκε την βοήθεια από τις ελληνικές αρχές λέγοντας ότι θέλει τουρκική βοήθεια διότι βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Τελικά, η νομιμότητα θα επικρατήσει και το τουρκικό πλοίο θα ρυμουλκυθεί από ελληνικά πλοία. Λίγες μέρες είχαμε και την πτώση ενός πλήρως εξοπλισμένου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Όμως, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικό συνεχίζοντας τις προκλήσεις του, έστειλε επιστολή στο Ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέροντας ότι οι βραχονησίδες Ίμια ανήκουν στην Τουρκία! Στις 25 Ιανουαρίου 1996 ο Δήμαρχος Καλύμνου κύριος Δημήτρης Διακομιχάλης φανερά θιγμένος από τις προηγούμενες εξελίξεις, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού ύψωσαν την Ελληνική σημαία στην Μεγάλη Ίμια. Μετά από λίγη ώρα οι Τούρκοι αντέδρασαν και δύο δημοσιογράφοι προσγειώθηκαν στην βραχονησίδα με ελικόπτερο, υπέστειλαν την ελληνική σημαίο και στην θέση της έβαλαν την τουρκική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει κινητοποίηση στην περιοχή τόσο από το Ελληνικό, όσο και από το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Στις 28 Ιανουαρίου περήφανοι άνδρες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ άγημα Ελλήνων βατραχανθρώπων κάνει άρση και υποστολή της σημαίας.
Στις 31 Ιανουαρίου ξημερώματα 12 Τούρκοι βατραχάνθρωποι καταλαμβάνουν την δυτική Ίμια. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στις 02.15 ανακοινώνει παράλληλα την κατάληψη αυτή. Στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποφασίζεται να γίνει φωτισμός των Ιμίων από ελικόπτερο ούτως ώστε να εντοπιστούν πιο εύκολα οι Τούρκοι κομάντος. Έτσι στις 04.26 είχαμε την απογείωση του ελληνικού ελικοπτέρου ΠΝ 21. Μισή ώρα αργότερα το ελικόπτερο εντοπίζει τους Τούρκους κομάντο. Ακολουθεί άμεσα σιγή ασυρμάτου και συντριβή του ελικοπτέρου.
Η πτώση του ελικοπτέρου είχε ως αποτέλεσμα την θυσία του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού, του Αρχικελευστή Χριστόδουλου Καραθανάση και του Αρχικελευστή Παναγιώτη Βλαχάκου. Το επίσημο πόρισμα των ελληνικών αρχών που έκαναν την έρευνα δείχνει σαν αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Σε αυτό το πόρισμα όμως φαίνεται να αγνοούνται οι τρύπες από σφαίρες 7.62 εκ. και η τρύπα από διάτρητη σφαίρα αναχαίτησης ελικοπτέρων, που βρέθηκαν στην άτρακτο του ελικοπτέρου.
Μόνο ντροπή και αηδία μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι 15 χρόνια μετά την θυσία των τριών ηρώων, η επίσημη πολιτεία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την θυσία τους ως ηρωϊκή πράξη, αλλά την αντιμετωπίζει ως ατύχημα! Όπως, ντροπιαστική είναι και η ανοχή που έδειξε η Κυβέρνηση Σημίτη στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μια ανοχή που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας και από τους διαδόχους του Κώστα Σημίτη.
Έκτορα Γιαλοψέ, Χριστόδουλε Καραθανάση και Παναγιώτη Βλαχάκο, το όνομα σας θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην πλούσια Ελληνική Ιστορία, δίπλα σε αυτά των χιλιάδων ηρώων που πολέμησαν για την Ελλάδα!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου