Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΑΚΕΛ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ


Αφορμή για το κείμενο μου αυτό είναι ένας διάλογος που είχα με κάποιο ΕΔΟΝόπουλο σε μια ιστοσελίδα δημόσιας συζήτησης (forum). Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι το γεγονός ότι ο νεαρός αυτός είναι φοιτητής (συνεπώς και μελλοντικός επιστήμονας) και έδειξε να μην μπορεί να σταυρώσει έστω και μια τεκμηριωμένη προσωπική του άποψη!!! Σε αυτό τον διάλογο ο νεαρός ΑΚΕΛιστής έκανε αναπαραγωγή της στείρας συνθηματολογίας που τους μαθαίνουν στις κατασκηνώσεις και τα διάφορα "κατηχητικά" της ΕΔΟΝ.

Πιο συγκεκριμένα πέρα από την συνθηματολογία χωρίς τεκμηρίωση για διάφορες θέσεις, άρχισε να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι για τα κακά της Κύπρου αλλά και της υπόλοιπης ανθρωπότητας φταίει αποκλειστικά ο ιμπεριαλισμός. Και ολοκλήρωσε την "άποψη του" με την δήλωση ότι το ΑΚΕΛ και οι Κύπριοι κομμουνιστές αντιστάθηκαν και θα είναι πάντα απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Έτσι και εγώ αποφάσισα να κάμω μια έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό.

Αρχίκα θα ήθελα να αναφέρω στους αναγνώστες του ιστολογίου μου ότι το ΑΚΕΛ που ιδρύθηκε το 1941 αποτελεί συνέχεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ) το οποίο ιδρύθηκε το 1926. Έτσι η έρευνα μου αρχίζει από τον καιρό που ιδρύθηκε το ΚΚΚ σε συνδυασμό με τα γεγονότα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 1931 οι Έλληνες της Κύπρου προέβηκαν σε μια αυθόρμητη εξέγερση κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας η οποία και βασάνιζε για πάνω από μισό αιώνα την Κύπρο και δεν έδινε το δικαιώμα στους Κύπριους να ενταχθούν στον υπόλοιπο Εθνικό κορμό. Αυτή η εξέγερση έμεινε γνωστή ως Οκτωβριανά. Το ΚΚΚ όμως όχι μόνο απουσίαζε από την παλλαϊκή αυτή αντιιμπεραλιστική αντίσταση των υπολοίπων Κυπρίων αλλά και βρέθηκε απέναντι της. Πιο συγκεκριμένα χαρακτήριζαν το Κίνημα των Οκτωβριανών ως "εθνικιστική, σωβινιστική, προβοκάτσια της Κυπριακής μεγαλοαστικής τάξης"!!!

9 χρόνια αργότερα η φασιστική Ιταλία προσπάθησε να εισβάλει στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες Κύπριοι να επιδιώξουν να πολεμήσουν και να βοηθήσουν την Μητέρα Πατρίδα να παραμείνει ελεύθερη αλλά και χιλιάδες άλλοι συμμετείχαν στον έρανο που έγινε στο νησί για την ενίσχυση της αντίστασης του ελλαδικού λαού. Το ΚΚΚ εκτός από το χλευασμό του προς το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού ενάντια στους Ιταλούς φασίστες, έκανε και έκκληση στα μέλη του να μην προσφέρουν ούτε ένα γρόσι στον έρανο που διεξαγόταν!!! Έτσι παρέμειναν και αυτοί πιστοί στο Γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη Επίθεσης που υπογράφτηκε από τους Χίτλερ και Στάλιν. Αργότερα όταν το σύμφωνο αυτό έσπασε και η ΕΣΣΔ μπήκε στον πόλεμο αποφάσισαν και οι Κύπριοι κομμουνιστές να πολεμήσουν!!!

Και σαν μην έφταναν όλα τα πιο πάνω το ΑΚΕΛ ήταν απέναντι και στον μεγαλύτερο αντιιμπεραλιστικό αγώνα που έγινε στην Κύπρο. Η αντίθεση του ΑΚΕΛ στον Εθνικοαπελευθερωτικό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα της ΕΟΚΑ δεν έμεινεν στα τέσσερα χρόνια που διήρκησε ο αγώνας αυτός αλλά και φτάνει μέχρι και τις μέρες μας. Η δράση του έναντι στον νομιμοποιημένο από το Ενωτικό Δημοψήφισμα, Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ είναι σε όλους μας γνωστή.

Το 1967 στην Ελλάδα είχαμε μια δικτατορία η οποία και οδήγησε σε πολλά δεινά και την Κύπρο. Η Χούντα των Αθηνών ήταν αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής προσπάθειας των Αμερικανών να επιβάλουν τις θέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Το ΑΚΕΛ "αντιστάθηκε" προσφέροντας γλυκό καρυδάκι στους απεσταλμένους της Χούντας στην Κύπρο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις υποδοχής του δικτάτορα Παπαδόπουλου αλλά και των υπολοίπων πρωτοστατών της δικτατορίας αλλά και είχαμε ανάρτηση φωτογραφιών πρωτοκλασάτων μελών της δικτατορικής κυβέρνησης στα οικήματα σωματείων που υπάγονταν στο ΑΚΕΛ.

Και σαν να μην έφτανε η σιωπηρή υποστήριξη τους προς την δικτατορία το ΑΚΕΛ από την τουρκική εισβολή και μετά έγινε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιμπεριαλιστικής λύσης που επιζητά η κατοχική δύναμη Τουρκία μαζί με τους πάτρωνες της Αγγλοαμερικανούς. Και παραμένει και μέχρι σήμερα, 36 χρόνια μετά την άδικη εισβολή πιστός στην θέση του για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που πρώτος έριξε στο τραπέζι ο ολετήρας της Κύπρου αρχιιμπεριαλιστής Χένρι Κίσιντζιερ.

Η "αντιιμπεριαλιστική" δράση του ΑΚΕΛ όμως δεν αρκέστηκε στα Εθνικά μας θέματα αλλά πήγε και παραπέρα στην κεντρική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ υποστήριξε με θέρμη την ιμπεριαλιστική επιδρομή της "μητέρας" Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του 1968. Την ίδια στάση κράτησαν και κατά την εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979. Και όλα αυτά υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης του ιμπεριαλισμού!!!


Συνοψίζοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι συμφωνώ με τον νεαρό οπαδό του ΑΚΕΛ ότι ο ιμπεριαλισμός έχει δώσει αρκετό πόνο στον απανταχού Ελληνισμό αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Η διαφωνία μου όμως με τον φίλο αυτό είναι ότι το ΑΚΕΛ αντιστάθηκε στον ιμπεριαλισμό. Όλα τα γεγονότα που προβάλλω πιο πάνω όχι μόνο αποδεικνύουν ότι οι Κύπριοι κομμουνιστές δεν είχαν καμμιά αντιιμπεριαλιστική στάση αλλά και υποδεικνύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ταυτίζονται και με τις θέσεις των ιμπεριαλιστών.

ΥΓ. Σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια δολοφονήθηκε από τους Τούρκους ο Σμηναγός της Ελληνικής Αεροπορίας Κώστας Ηλιάκης. Το περσινό μου κείμενο σχετικά με τον χαμό του ήρωα μας θα το βρείτε εδώ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!