Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ο Ταλάτ εκλεκτός της Άγκυρας



Διαβάσαμε σήμερα στον τύπο ότι ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό είναι και θα παραμείνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
(http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=867047&-V=articles&-p)

Από την μία έχουμε την χαρά από τους θιασώτες των διακοινοτικών συνομιλιών χαίρονται που θα συνεχίσουν να συνομιλούν με τον "σύντροφο" Ταλάτ. Από την άλλη όμως πρέπει να απολογηθούν προς τον λαό για τα ψέματα που του αράδιαζαν εδώ και καιρό, ότι δήθεν ο Ταλάτ δεν έχει καμμιά σχέση με το παρακράτος της Άγκυρας και για αυτό μόνο με αυτόν μπορούμε να τα βρούμε.

Τι άλλαξε και ο ξένος προς το παρακράτος της Άγκυρας και τώρα είναι ο εκλεκτός; Αν δεν άλλαξε κάτι γιατί αγνοούσατε τις υποδείξεις μας για τον "σύντροφο", ο οποίος υπήρξε περήφανο μέλος της ΤΜΤ, η μονάδα του οποίου επιβαρύνεται με τεράστια εγκλήματα κατά την Τουρκική εισβολή του 1974; Εξακολουθούν οι οπαδοί των συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ να λένε τα ίδια; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα δικές σας.

Ο Καραμανλής στην Κύπρο


Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Κύπρο σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας In.gr ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η θέση της Ελλάδας υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην EE δεν αποτελεί λευκή επιταγή και ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα, όπως η αποκατάσταση των σχέσεων με την Κύπρο και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την πάγια θέση της Αθήνας υπέρ της λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Παρά το λανθασμένο πλαίσιο της ατζέντας του Πρωθυπουργού, θέση της Παναθηναϊκής και Ελληνικής Φωνής είναι ότι απαιτείται η πανεθνική χάραξη πολιτικής για το Κυπριακό πρόβλημα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να συμπαρίσταται απλώς, αλλά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το νοτιότερο άκρο του Ελληνισμού. Απαιτείται η αναζωπύρωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και η σύμπλεση Ελλάδας και Κύπρο σε όλους τους τομείς(οικονομία, παιδεία, άμυνα κλπ).

Η σημερινή επίσκεψη είναι μια αρχή. Ελπίζουμε να έχει και συνέχεια σε πιο τακτά διαστήματα και η Ελληνική Κυβέρνηση να μην αρκεστεί στον ρόλο του παρατηρητή.