Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Βανδαλισμοί σε μνημείο της ΕΟΚΑ

Περιέλουσαν με μπογιά το άγαλμα του Γρίβα στη Χλώρακα

Πάφος: Με κόκκινη μπογιά περιέλουσαν χθες βράδυ άγνωστοι το άγαλμα του Γρίβα Δ στην περιοχή του ξενοδοχείου Αγίου Γεωργίου στην Χλώρακα. Τη βεβήλωση του μνημείου αντελήφθησαν το πρωί υπάλληλοι του ξενοδοχείου. Εκτός από την μπογιά οι άγνωστοι έγραψαν αντιεξουσιαστικά συνθήματα στο υπόστεγο στο οποίο βρίσκεται το πλοιάριο Αγιος Γεώργιος με το οποίο είχαν μεταφερθεί όπλα από την Ελλάδα και πυρομαχικά για τις ανάγκες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 55-59..

Η περιοχή αποκλείστηκε από την Αστυνομία η οποία διεξήγαγε έρευνες για την εξεύρεση τεκμηρίων και στοιχείων για εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.

Υπάρχει αναβρασμός στις τάξεις της Πρώτης Γραμμής. ΟΙ προκλήσεις είναι συνεχείς πλέον. Καλούμε τον κόσμο μας να είναι ψύχραιμος. Η απάντηση πρέπει να δοθεί την Κυριακή με την μαζική παρουσία μας.

ΕΟΚΑ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΒΟΥΝΑ!

ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Εν ψυχρώ δολοφονίες Ελλήνων της Κύπρου

Συγκλονιστικές όσο και φρικιαστικές αποκαλύψεις για τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής έκαμε γνωστός Τούρκος ηθοποιός που πήρε μέρος στην εισβολή του 1974 και παραδέκτηκε ότι σκότωσε εν ψυχρώ δέκα ανθρώπους.
Ο ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού «Σταρ», είπε ότι επρόκειτο να απολυθεί από το στρατό, μία μέρα μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής, αλλά η πολεμική επιχείρηση ματαίωσε την απόλυση και διετάχθη να μεταβεί με τα τουρκικά στρατεύματα, από τη Μερσίνα, στην Κύπρο.
«Σκότωσα 10 άτομα, από τα οποία ο ένας ήταν 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης», δήλωσε ο ηθοποιός.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Ατίλα Ολγκάτς αποκάλυψε: «Είπα στο διοικητή μας ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης και δεν μπορώ να σκοτώσω. Μου απάντησε: 'Εδώ τελειώνει η τέχνη, εδώ αρχίζει η αληθινή ζωή, ο πόλεμος. Σου έδωσα εντολή κι εσύ θα σκοτώσεις'».
Στη συνέχεια ο Ολγκάτς περιέγραψε σκηνές θανάτου και τρόμου λέγοντας: «Ο πρώτος που σκότωσα ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Όταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του, με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά. Και αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλιν».

Βλέπει εφιάλτες
Ο Τούρκος ηθοποιός με ζωγραφισμένη τη φρίκη και τον αποτροπιασμό στο πρόσωπό του, συνέχισε την εφιαλτική αφήγησή του: «Δεν λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό χρονικό διάστημα έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμα να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, επειδή θυμάμαι αμέσως τα παιδιά που σκότωσα».
Ο Ολγκάτς δήλωσε πως για πρώτη φορά αποκάλυψε τα εγκλήματα που διέπραξε στην Κύπρο και κατέληξε: «Ο πόλεμος με επηρέασε για μεγάλο χρονικό διάστημα και επαγγελματικά και άλλως πως. Δεν μπόρεσα να επιτύχω τίποτε. Ακόμα και σήμερα θυμάμαι το διοικητή μου να μου λέει: 'Νομίζεις ότι πάντα θα σκοτώνεις πάνω στη σκηνή; Πάρε το όπλο και σκότωσε κάποιο στα αλήθεια, να δεις πώς είναι'».
Διευκρινίζεται ότι ο Ολγκάτς δεν ξεκαθαρίζει αν οι εννέα Ελληνοκύπριοι ήσαν αιχμάλωτοι στρατιώτες ή άμαχοι.

Η Κοιλάδα των Λύκων
Να σημειωθεί ότι ο Ολγκάτς κλήθηκε στο κανάλι για να μιλήσει για το τηλεοπτικό σίριαλ «Η Κοιλάδα των Λύκων» στην οποία πρωταγωνιστεί και στην οποία «παίζει» και ο Ραούφ Ντενκτάς. Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης.
Η συγκλονιστική κατάθεση του Ολγκάτς βγήκε αβίαστα και αυθόρμητα: «Στην ταινία σκοτώνω έναν άνθρωπο, αλλά στην πραγματική ζωή σκότωσα δέκα», είπε και άρχισε να διηγείται όσα εφιαλτικά έζησε και έπραξε στην τουρκική εισβολή. «Ήθελα να τα βγάλω από μέσα μου», είπε. Και μίλησε για τα εγκλήματά του ύστερα από 34 χρόνια...

Οργανωμένη
Η μαρτυρία του Τούρκου ηθοποιού-εκτελεστή αποκαλύπτει πλέον κατά τον πιο έγκυρο τρόπο ότι οι εκτελέσεις αιχμαλώτων και αγνοουμένων αποτελούσε οργανωμένο σχέδιο του τουρκικού στρατού και όχι έργο «ατάκτων ομάδων», όπως ισχυρίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς σε παλαιότερη συνέντευξή του, προφανώς για να αποενοχοποιήσει από το έγκλημα την Τουρκία και το στρατό της. Ο Ντενκτάς είχε ισχυριστεί τότε ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί, αφού προηγουμένως παραδόθηκαν σε «ατάκτους».

Θα ζητήσουμε να καταθέσει
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, σε δηλώσεις του στη «Σ», ανέφερε ότι από όσα είπε ο Τούρκος εκτελεστής δεν μπορεί να εντοπίσει συγκεκριμένο γεγονός, τόπο και πρόσωπα, όμως η Γραμματεία της Οργάνωσης θα ζητήσει από τους εκπροσώπους μας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, όπως η κατάθεση του Τούρκου ηθοποιού διερευνηθεί πλήρως, και στην ανάγκη ο Ατίλα Ολγκάτς κληθεί και καταθέσει για όλες τις λεπτομέρειες αυτής της σφαγής στην οποία πρωταγωνίστησε.

Κωστάκης Αντωνίου, 23/1.2009

η Σημερινή